Felkínáljuk a választás lehetőségét.

Primex Rt, Hódmezővásárhely, 1990 - 1995

1990 - 1992: A vállalat nagykereskedelemmel foglalkozott, ide értve az import-export kereskedelmet is. A központban Novell NetWare szerver (3.1, 3.2, 4.0, 4.1) kiszolgálóhoz kapcsolódtak a kliensek, amelyek IBM AT 286-os MiniSys gépekből álltak. Ezekben nem volt még floppy meghajtó sem, hanem a hálózatvezérlő kártyára saját e-prom égetővel készített chipek, a NetWare szerverről töltötték be az operációs rendszert. A központban összesen kb. 40 munkaállomás volt található. A mentések a szerverben elhelyezett winchesterekre történt, majd később külön számítógép látta el ezt a feladatot. A központ mellett ekkor már működtettek egy vámudvart is, ahol azonban csak kis számú gép volt elhelyezve (6-8). Ezek összekötése a központtal folyamatban volt, amikor a cég megvásárolt egy nagy területet, ahol minden elfért egymás mellett.

1993 - 1995: A központ új helyre költözött, egy nagy ipartelepet vásárolt, ahol a teljes irodaházban került kialakításra az informatikai hálózat. Ekkor már legalább 60 munkaállomás dolgozott napi rendszerességgel, és a hálózat kiszolgálását négy szerver látta el. Ezek között volt egy, amelynek érdekessége az volt, hogy az alap operációs rendszer, amivel a boot-olást végezte, MS-DOS 5.0 volt, erre került egy Microsoft Windows 3.11 rendszer, amiből viszont indult egy Novell NetWare 3.11 operációs rendszer. Ez a felépítés lehetővé tette, hogy egyszerre, egy "vason" lehessen használni a munkaállomások file-rendszerét, és a NetWare Bindery-jét is. Ennek eredménye képpen egyetlen gép ellátta az egyik NetWare szerver tartalék szerver funkcióját, és az adatmentéshez szükséges file-rendszer konverziót is. (Ebben az időben streamer kazettákra történt a mentés, ezek maximális kapacitása 120 megabyte volt a 95-ös években). Ez a Novell NetWare különleges volt abban a tekintetben, hogy ezt a példányt a SAS légitársaság részére készítette a Novell - ennek egyik példányát kaptuk meg a Novell Magyarországtól. Tudomásom szerint Európában akkor kettő helyen futott ez a felépítés, egyik Hódmezővásárhelyen, másik Svédország egyik repülőterén.

A cégnek a 94-es évben már több országban is volt kihelyezett irodája, és elkezdődtek azon munkálatok, amelyek végén ezeket össze kellett volna kapcsolni a központtal. Azonban a vállalkozás 1995-ben bedőlt egy nagy nemzetközi per elvesztése következtében, aminek hatására a bankok megvonták tőle a további finanszírozást.