Felkínáljuk a választás lehetőségét.

ASA Építőipari Kft. Hódmezővásárhely - Budapest, 1996 - 2004
A cég hódmezővásárhelyi üzemében folyt a gyártás, Budapesten a központ volt. Itt a kisebbektől az egészen hatalmas vas-beton elemekig mindent gyártottak, amelyek a nagy építkezésekhez Európa szerte kellettek.

Az üzemben minden lehetséges munkagépet számítógéppel irányítottak. Ezek között volt betonvas daraboló gép, betonvas hajlító gép, betonkeverő gép, mérleg, stb. Ezen számítógépek karbantartása, a programok felügyelete nagy körültekintést igényelt, mert a mérlegeket irányító gépek kivételével egyiket sem magyarok gyártottak, és a külföldi szakemberek kiszállása és munkadíja nagyon drága volt. Többször előfordult, hogy a fizikailag vagy logikailag éppen elromlott számítógépet nekünk kellett megjavítani, bár eddig csak külföldi szakemberek nyúlhattak hozzá.

Az irodában már UTP kábelekkel felállított Ethernet hálózat volt. Itt kb. 20 munkahely működött naponta, a hálózat kiszolgálását egy Novell NetWare 4.11-es (eleinte 3.12) operációs rendszerrel működő szerver látta el. Itt nagykapacitású hálózati nyomtató működött.

A külső munkáknál tevékenykedő vezető személyek laptop-okkal dolgoztak, akik időnként - a központban járva - a hálózatra kapcsolódtak, és adatokat töltöttek le- és fel a rendszerben. Többször előfordult, hogy az adatok és a hálózat biztonsága miatt be szerettünk volna vezetni bizonyos biztonsági intézkedéseket, azonban ezek minden alkalommal kudarcba fulladtak.

Az utolsó években került összekapcsolásra vásárhelyi központ a budapestivel. Ezt egy pesti cég végezte, igazából ebben az időben ők határozták meg, hogy mit hogyan működtessünk. Egészen korrekt módon sikerült nekik megvalósítani az elképzeléseket, nem volt rossz velük dolgozni. Ekkor került a vásárhelyi központba a NetWare újabb verziója, ami akkor az 5.0-s volt.

A kapcsolatunkat mi szakítottuk meg a céggel, amikor egyértelművé vált, hogy a vásárhelyi központban mindig a "takarító" mondja meg, hogy mikor, és akkor mit tegyünk. Ezzel eddig még semmi baj sem lenne, csak a "takarító" nem értett semmilyen szinten sem az informatikához.